Aanbod

Meer creatief schrijven bij De Vak in Delft.

Wil je meer? Meer schrijven, meer opdrachten, meer herschrijven, meer feedback? Dan is de cursus ‘meer creatief schrijven’ een aanrader. Met inspirerende schrijfopdrachten werk je aan jouw schrijftechnieken. Heb je er al zin in? 

De cursus ‘meer creatief schrijven’ is geschikt voor iedereen van 18 tot 98 die wil schrijven, de eigen schrijfstijl verder wil ontwikkelen en de vaardigheid met verschillende genres wil uitbreiden.  Er zijn 8 lessen op dinsdagavond van 19.30 – 22.00 uur. De eerste les is op dinsdag 16januari 2024. Doe je mee? Schrijf je in!

Wil je meer? Meer schrijven? Doe mee met de cursus 'Meer creatief schrijven' bij De Vak in Delft.

Lentekriebels? Zin in iets leuks? Schrijf je de lente in met de workshops ‘Lentekrabbels’.

Prikkel je zintuigen, tart je fantasie, schrijf je de zon in!

Laat je teksten zingen als een merel, haal een bezem door je hersenspinsels, dans in je hoofd, stamp de zinnen uit je pen en laat de woorden kiemen in je hart. In mei kun je drie lichte, luchtige workshops volgen met proza en poëzie bij De klas van ’21. Meer info over de inhoud volgt nog voor alle knoppen open gaan. Noteer vast de volgende data in je agenda!

Wanneer: dinsdagavond  3, 10 en 17 mei 2022 van 19.30 – 21.30 uur via Zoom. Minimumaantal deelnemers: 4, max 10.

Waar: online, via Zoom.

Tijd: 19.30 -21.30 uur.

Prijs: €27,00 per workshop (incl. btw).

Doe je mee? Kom je woorden zaaien en wieden? Kijk hoe je zaailingen groeien, voel de glorie als je de eerste knoppen ziet en juich als de bloemen open gaan.

Mail naar deklasvan21@gmail.com en zet er je naam in en vertel op welke datum of op welke data je mee wilt doen. Daarna krijg je van ons een factuur. Je inschrijving is definitief als je betaling binnen is.


Doe mee met de gratis workshop: Haiku met ‘De klas van ’21’!

Speciaal tijdens de Poëzieweek 2022 nodigen we je uit in ons virtuele schrijfhok. Wij zijn schrijfdocenten Bob, Gabrielle, Uko, Winny, René, Lieke en Marieke. We nemen je mee naar het roodborstje op de reling van je balkon, het wilde viooltje tussen de stoeptegels of de boerenkool in je eenvierkantemetermoestuin. De zeventien lettergrepen van de Haiku lonken om de pen ter hand te nemen. Een beeld neer te zetten dat het gevoel oproept van het moment.

Meer info hoe, wat, waar en inschrijven…

Poëzieweek 2022, donderdag 27 januari t/m woensdag 2 februari

De tiende poezieweek heeft als thema ‘Natuur’, of zoals Ramsey Nasr het beschrijft: ‘bloesemingen en overvloed’. Meer informatie over het poëziegeschenk, het thema en de verschillende activiteiten, vind je op de site van de Poëzieweek.

Hoe, wat, waar en inschrijven…


De allerleukste herfstworkshop van 29 oktober!

Kun jij een veelzeggende foto over het thema ‘herfst’ maken? En kun je dat gevoel of verhaal verbeelden in een gedicht of een poëtische tekst? Ga je dan anders naar je foto kijken? Onderzoek en er ervaar het in de allerleukste workshop van 29 oktober.

Fotografie en poëzie
Deze allerleukste herfstworkshop geef ik samen met fotograaf Tjapko de Heus. Jij maakt van tevoren een foto over het thema ‘HERFST’ (met je telefoon of je supercamera, dat bepaal je zelf), Tjapko laat zien wat er goed aan is en wat je de volgende keer anders zou kunnen doen. Van mij krijg je vervolgens oefeningen waarmee je een gedicht gaat maken bij je foto. Als de ochtend voorbij is heb je meer kennis over fotograferen, waarnemen en poëzie. En, ook tof, een paar dagen later worden jouw foto en tekst, voorzien van een passe-partout, thuisgestuurd.

Waarnemen en verbeelden
Herfst is kleurig en melancholiek, rood en geel en tegenwind. Herfst is voor het eerst je winterjas aan en warme chocomel. Beukennootjes en herfstdip, winterslaap en de verwarming hoog. Herfst is boswandeling, pompoenen en de laatste dahlia. Ganzen die vertrekken en roodborstjes die komen. Spinnenwebben en wintertijd, bladertapijten en paddenstoelen. Of is herfst voor jou iets heel anders? Zet je verbeelding aan het werk in de allerleukste workshop van 29 oktober! Kun jij verbeelden wat je voelt en vertellen wat je waarneemt?

Ja leuk, ik wil meedoen!
De allerleukste workshop van 29 oktober is van 09.00-12.30 uur. Inschrijven kan hier. Er is plek voor minimaal 4 en maximaal 8 deelnemers. Kosten: € 99,- (inclusief btw). De workshop wordt in Pijnacker gegeven.

Hier vast wat inspiratie:

vandaag hier en daar een windvlaag die wild wordt
van losvast blad, het is de windvlaag die alles losmaakt
en weer loslaat behalve haar woesjwaai met blaadje
morgen kans op een windvlaag met vlinders in de buik
ze fladderen rond blaadjes die hun boom loslieten
wees alert: de blaadjes springen op vlinderen mee
hang ik een zwerfblad terug aan een tak?
waai het mijn wargeestige hand uit!
zing ik een zwerfblad terug de boom in?
waai mijn woordenpraal dood op mijn tong!
ja! daar springt mijn hand op, vlindert mijn tong

Hélène Gelèns

Uit: zet af en zweef. Cossee, 2010

HERFST IN HET BOS

Herfst

in het bos.

Elk blaadje

krijgt een blos.

Elk blaadje

maakt zich los.

Uit al dat oranje,

purper en paars

vallen kastanjes

als knikkers omlaag.

Adam, F. (2011). Als de bomen straks gaan rijden. Wielsbeke: De Eenhoorn.


Cursus creatief schrijven

In deze cursus maak je in zes lessen kennis met het schrijven van proza, poëzie en literaire non-fictie. Ik gebruik associatieoefeningen waarmee je je verbeelding aanzwengelt. Daardoor kun jij op jouw manier de opdrachten maken. Serieus en met plezier.

In de lessen ga je veel schrijven, thuis maak je de opdrachten af. In de volgende les bespreken we het huiswerk met elkaar. Ook daar leer je namelijk heel veel van. Benieuwd naar wat jij te vertellen hebt? Inschrijven kan hier.

Waar?
In het gebouw van de scouting, op misschien wel de mooiste plek van Nesselande, aan de Zevenhuizerplas, Kosboulevard 40, 3059 XZ Rotterdam. Gratis parkeren.

Wanneer?
Dinsdag 14, 21, 28 september en 5, 12 en 19 oktober, van 19.30 – 22.00 uur (onder voorbehoud van coronamaatregelen).

Proefles
De eerste les, op dinsdag 14 september, is een proefles, gratis voor iedereen die interesse heeft. Vooraf aanmelden is wel nodig, omdat we anderhalve meter afstand moeten houden van elkaar.

Ook online proefles
Je kunt de proefles ook online volgen op donderdag 16 september van 09.30 – 12.00 uur. Meld je aan met je emailadres, zodat ik je een link kan sturen voor de online proefles.

Wat kost de cursus?
De cursus kost € 185,-.

Voor wie?
Voor iedereen die beter wil leren schrijven. Ervaring is niet nodig.

Minimumaantal deelnemers is vier, het maximumaantal is tien.

Meer weten over creatief schrijven?
Kijk op deze pagina.


Hieronder lees je een paar reacties van eerdere cursisten.

  • Creatief schrijven onder leiding van Marieke: een feestje! Kennismaking met verschillende vormen, samen met het enthousiasme van Marieke en de andere cursisten, zorgden ervoor dat ik over mijn eigen grenzen heenstapte en mezelf verraste.
  • Workshop over creatief schrijven vergroot de wereld van het schrijven. Er is veel meer mogelijk dan in het normale bestaan geleerd wordt.
  • In de basiscursus creatief schrijven van Marieke heb ik me met veel plezier overgeleverd aan de opdrachten die voorbij kwamen in de zes lessen. Elke les had een thema waarbij we aan de slag gingen met warm schrijven, oefeningen, theorie en feedback geven op elkaar. De creativiteit en het enthousiasme van Marieke werkte aanstekelijk en door de afwisseling in de lessen stapte ik steeds weer in en uit mijn comfortzone. Nooit gedacht dat ik nog eens een gedicht over ABBA zou schrijven, maar het gebeurde zomaar in een van de lessen. Een van de momenten dat de comfortzones elkaar raakten. Erg leuk en leerzaam om te doen!
  • De zin van woorden wordt direct helder als je een cursus volgt bij Marieke. Haar vlotte stijl van doen en laten doet je ogenblikkelijk landen in je creatieve bewust-zijn: spelen, genieten, verwerking en inspiratie komen samen in een zelfde moment. Voor elk mens die denkt zichzelf wel te kennen, uitgekeken is op zijn eigen cirkelredeneringen en openstaat om verrast te worden door zijn eigen humor en die van zijn medemens.

Wil je op de hoogte gehouden worden van het aanbod? Stuur me vast een mail, dan informeer ik je zodra het kan.