Nieuws

Meer creatief schrijven bij De Vak

Op dinsdag 16 januari 2024 is de eerste les van de cursus ‘meer creatief schrijven’ bij De Vak in Delft. We gaan schrijven en dichten, luid orerend of in stilte. Schrijf over je lievelingsplek, associeer op een volle wasmand, schrijf met ritme en herhaling, schrijf een sprookje of een haiku. Welke idolen verschijnen er in jouw verhalen? De cursus is voor iedereen die wil schrijven en voor iedereen die denkt dat hij niks kan bedenken. Verras jezelf!

dezinvanwoorden.nl

De klas van ’21

In de klas bij Dactylus kwamen we elkaar continu tegen. Maar toen we klaar waren met de opleiding tot docent Creatief schrijven, hoefden we nooit meer samen te werken. Dat vonden we jammer. Wij wilden elkaar blijven inspireren en samen lessen maken en geven. Daar worden wij beter van en de cursist ook. Twee docenten zien, horen en weten tenslotte meer dan een. En wij worden er blij van. Ons collectief heet ‘De klas van ’21’.

Je kunt ons vinden op onze website, op instagram en op facebook. En natuurlijk in het online klaslokaal. Bijvoorbeeld bij de lenteworkshops.


April 2022

Lentekriebels? Zin in iets leuks? Schrijf je de lente in met de workshops ‘Lentekrabbels’.

Prikkel je zintuigen, tart je fantasie, schrijf je de zon in!

Laat je teksten zingen als een merel, haal een bezem door je hersenspinsels, dans in je hoofd, stamp de zinnen uit je pen en laat de woorden kiemen in je hart. In mei kun je drie lichte, luchtige workshops volgen met proza en poëzie bij De klas van ’21. Meer info over de inhoud volgt nog voor alle knoppen open gaan. Noteer vast de volgende data in je agenda!

Wanneer: dinsdagavond  3, 10 en 17 mei van 19.30 – 21.30 uur via Zoom. Minimumaantal deelnemers: 4, max 10.

Waar: online, via Zoom.

Tijd: 19.30 -21.30 uur.

Prijs: €27,00 per workshop (incl. btw).

Doe je mee? Kom je woorden zaaien en wieden? Kijk hoe je zaailingen groeien, voel de glorie als je de eerste knoppen ziet en juich als de bloemen open gaan.

Mail naar deklasvan21@gmail.com en zet dar je naam in en vertel op welke datum of op welke data je mee wilt doen. Daarna krijg je van ons een factuur. Je inschrijving is definitief als je betaling binnen is.


Januari 2022

Tijdens de poezieweek geven verschillende schrijfdocenten een gratis workshop HAIKU schrijven. Doe je mee? Stuur een mail naar deklasvan21@gmail.com.

31-8-21


De nazomer is gearriveerd. Warmte met een koele ondertoon, frisheid met rode tonen. Lucebert schreef een gedicht dat ‘nazomer’ heet. Het staat hieronder. Lees het maar.

Nazomer

ik heb in het gras mijn wapens gelegd

en mijn wapens gaan geuren als gras

ik heb in het gras mijn lichaam gelegd

mijn lichaam is geurig als hout bitter en zoet

dit liggen dit nietige luchtige liggen

als een gele foto liggend in het water

glimmend gekruld op de golven

of bij het bos stoffig van lichaam en schaduw

oh grote adem laat de stenen nog niet opstaan

maak nog niet zwaar hun wangen hun ogen

kleiner gebrilder en grijzer

laat ook de minnaars nog liggen en stilte

zwart tussen hun zilveren oren en ach

laat de meisjes hun veertjes nog schikken en glimlachen

Lucebert

Uit: “Van de afgrond en de luchtmens”

En nu?

Misschien is het niet in een keer duidelijk wat Lucebert met het gedicht wil zeggen, maar het heeft waarschijnlijk wel een gevoel opgeroepen bij je. Of las je een mooie zin. Kies nu vijf woorden uit het gedicht die jou aanspreken. Gebruik die in een prozatekst van maximaal 200 woorden die begint met de zin: Toen mijn zomer voorbij was, wist ik….. Schrijf tien minuten door. Verras jezelf.


8-8-21

Dit is het nieuws van DE ZIN VAN WOORDEN. Met een zomergedicht, zomerzin en een aankondiging van de cursus creatief schrijven 1.

Cursus Creatief schrijven in september en oktober

Wil je serieus schrijven met plezier? In september begint de cursus Creatief schrijven 1. In deze cursus maak je kennis met het schrijven van proza, poëzie en literaire non-fictie. Met behulp van associatieoefeningen en allerlei opdrachten ga je flink aan de slag. In de les begin je aan een opdracht, thuis maak je het af. Huiswerk dus. Je leert ook hoe je naar teksten van jezelf en je medecursisten kunt kijken, zodat je ze nog beter kunt maken. Wat is het verhaal achter de oesters in je boodschappentas? Hoe klinkt jouw gedicht over een paar sokken? En wat zie jij op dinsdag? Hier wil ik meer van weten!

Inschrijven


Zomerzin?

Heb je zin om te schrijven? Laat je inspireren door onderstaande ansichtkaarten uit fijne vakantieoorden en de oefening.

Kies een van de ansichtkaarten en schrijf de tekst voor die kaart:

1. Schrijf waar je niet bent. Een kaart van een zomers, tropisch eiland krijgt als beschrijving een regenachtige namiddag in een doorzonwoning. Een nachtelijke sterrenhemel wordt een felgekleurd herfstbos.
Wees precies in de beschrijving van de tijd en plek die je kiest. Schrijf zo dat de geadresseerde denkt: Ja zo is ’t.
Schrijf niet de waarheid.

2. Beschrijf het weer
• als een dramatische scène in een doktersroman
• in 9-regelig rijm
• in dialoogvorm

3. Schrijf het bericht zo dat de geadresseerde
• groen van jaloezie gaat zien
• medelijden met je krijgt


Zomer

De zomer steekt de handen uit de mouwen.
De zon lacht al haar tanden bloot
vol stralend zelfvertrouwen.
Het leven is een trouwe kameraad
die me lachend op de schouder slaat.

Herman de Coninck